Blog

Підсумки зимової багатопредметної школи “Закарпаття 23/24”

Настав час підвести підсумки Зимової багатопредметної школи «Карачин-23/24».

Два тижні 90 дітей вчилися і відпочивали у Закарпатті – найбільш безпечному зараз місці в Україні. Два тижні без обстрілів, бомбосховищ, «двох стін» – це вже багато (страшно таке писати, але реальність така).

Ми в же багато років організовуємо дитячі табори. Раніше головною метою було дати дітям якомога більше знань, підготувати до участі в різноманітних олімпіадах. І цього разу заняття були дуже інтенсивними. Але, оскільки переважна більшість дітей навчається дистанційно, нам хотілося, щоб вони якнайбільше спілкувалися один з одним. Тому, крім звичайних лекцій і практичних занять з математики, програмування, історії, мовознавства, ми проводили багато командних математичних змагань (абака, гойдалки, регати, аукціони, матбої).

Багато уваги ми приділяли також організації дозвілля. Кожного дня діти мали змогу відвідувати басейн, спортивний зал, грати в настільний теніс, шахи. А ввечері для бажаючих проводились квести, вікторини, гра «Що?Де?Коли?». Можна було також подивитися кінофільми, які є класикою світового кінематографу. На нас колосальне враження справив концерт, де виступали діти. Ми, звісно, знали, що серед них багато талановитих математиків, але те, що вони чудово грають на різноманітних музикальних інструментах, танцюють і співають, стало сюрпризом.

У таборі ми зустріли Різдво і Новий Рік. Дві Марії Олександрівни – Самофалова і Макодзеба – чудово впоралися з проведенням святкових вечорів. Багато хто з дітей говорив мені, що це були найкращі новорічні свята у їхньому житті.

Перше питання, яке виникає, коли ти хочеш провести зимову або літню школу для талановитих дітей, це «Чи є в тебе дорослі, які впораються з такою роботою?». І тут сумнівів не було: вчителі відділення BoikoSuperMath Авторської школи Бойка і викладачі мережі математичних гуртків SmartSchool – це найкращий колектив, який можна знайти. Сергій Ліфиць, Анастасія Лисакевич, Олексій Щербина, Роман Сарапін, Олександр Міца, Сергій Вапнічний, Марія Самофалова, Василь Шаркань, Аліна Романенко, Вадим Кутецький, Євгеній Афанасьєв, Руслан Барков, Єлизавета Лисакевич, Катерина Сморцова, Марія Макодзеба – без цих людей зимова багатопредметна школа просто не відбулась би.

Більшу частину витрат на проведення табору взяла на себе некомерційна організація Razom for Ukraine. Завдяки цій допомозі до табору змогли приїхати і ті діти, батькам яких було б складно оплатити таку поїздку. Це вже втретє Razom допомагає в проведенні наших математичних таборів. Ми дуже вдячні!

І, звісно, не можна не висловити подяку працівникам Карачінського греко-каталицького ліцею, які зробили все можливе для того, щоб діти відчували себе як дома.

Я сподіваюсь, що в серпні ми знову матимемо змогу зустрітися у Карачині з дітьми, яких настільки цікавить математика, що вони готові вчитися і на канікулах.  Будемо сподіватися, що все в нас вийде. Дітям це потрібно.

Фото з табору можна переглянути у розділі галерея на нашому сайті.