Blog

Перший рік роботи BSM (підсумки)

Закінчився перший навчальний рік в історії BoikoSuperMath – математичному відділенні Авторської школи Бойка. Час підбити підсумки.

Про те, що шкільна математична освіта в Україні перебуває в глибокій кризі, не говорить зараз тільки ледачий. Та й у більшості державних шкіл Європи та Північної Америки ситуація не краща. У цьому на власному досвіді змогли переконатися українці, які опинилися за кордоном через війну і віддали дітей у місцеві школи.

Як переломити ситуацію? Кілька років тому тодішній Президент Київстар Петро Чернишов, засновник та ідейним натхненник Контори Пі, висловив думку, що відродження української освіти почнеться зі створення приватних шкіл принципово нового для України типу, в яких батьки платять гроші не за те, щоб їхніх дітей гладили по голові та говорили «Ви – найкращі!», а за те, щоб до них висували підвищені вимоги та давали глибокі знання. Петро був переконаний, що такі школи в найближчому майбутньому з’являться в Києві, а потім і в інших містах України.

BoikoSuperMath – школа якраз такого типу. Вона є підрозділом найвідомішої в Харкові приватної школи – Авторської школи Бойка.  Ідея перенести все найкраще, що вирізняло «класичні» математичні школи, до сучасної приватної школи, виникла одночасно в директора школи Бойка Олександра Макагона та заслужених вчителів України Сергія Ліфиця й Анастасії Лисакевич влітку 2021 року. Планувалося, що в новій школі на найвищому рівні вивчатимуть математику, програмування, англійську та українську мови. І при цьому багато уваги приділятимуть гуманітарним предметам, що формують особистість (історія, література). До лютого 2022 року підготовча робота була закінчена – знайдено приміщення в центрі Харкова, залучено спонсорів, чия допомога мала зробити навчання в BoikoSuperMath доступним для всіх талановитих дітей.

Війна, що почалася, здавалося, поховала проєкт. Але думка, що після перемоги Україна гостро потребуватиме освічених молодих людей, які забезпечать підйом економіки, змусила шукати вихід. Та й десятки обдарованих дітей не могли чекати – вони повинні були мати можливість здобути якісну освіту саме зараз, а не колись у майбутньому.

Практично одразу стало зрозуміло, що в умовах, що склалися, школа має стати дистанційною (принаймні тимчасово). Ми розуміли, що зможемо проводити якісні уроки і в такому форматі, адже за спиною був дворічний досвід занять у мережі математичних гуртків SmartSchool. Фінансову допомогу проєкту надала благодійна організація Nova Ukraine, якій ми дуже вдячні за підтримку на початковому етапі існування BoikoSuperMath.

Першого вересня 2022 року в BoikoSuperMath відбувся перший урок. 130 дітей, сім класів, з п’ятого по одинадцятий, приступили до навчання. Зараз навіть не віриться, що в умовах війни ми зуміли запустити такий проєкт. Але в нас вийшло!

Чим відрізняється BoikoSuperMath від звичайної математичної школи? Насамперед різноманітністю «математичних предметів». Навряд чи в Україні знайдеться ще школа, в якій поряд зі звичайними алгеброю і геометрією старшокласники серйозно вивчають основи векторної алгебри, аналітичної геометрії, математичного аналізу, теорії ймовірності. Наступного року до цих математичних дисциплін додасться ще й лінійна алгебра.  У результаті наші випускники за рівнем знань не поступатимуться дітям, які закінчили найкращі європейські коледжі. Серед предметів, що вивчаються в BoikoSuperMath, курс «Вступ до науки» для 5-6 класів, факультатив з інформаційно-комунікаційних технологій. Ми переконані, що наші випускники мають стати не лише хорошими фахівцями, а й бути всебічно освіченими людьми. Тому з 5-го класу наші діти вивчають «Історію культури».

У BoikoSuperMath працюють не лише найкращі вчителі школи Бойка, а й викладачі з Ужгорода, Києва, Львова, яких вдалося залучити завдяки дистанційному формату навчання. Про такий учительський колектив раніше ми могли тільки мріяти. Наших учителів вирізняє професіоналізм, відданість справі, самовідданість. Під час блекауту в BoikoSuperMath не пропало жодного уроку – вчителі вели заняття з кав’ярень, з автозаправок, за потреби підміняли один одного. Кожен вчитель відчував, що його робота потрібна і адміністрації школи, і колегам, і дітям.

До речі, про наших дітей. Усе літо ми відбирали дітей, які зможуть і захочуть у нас навчатися. Як з’ясувалося потім, іноді помилялися. Але в переважній більшості ми набрали дітей, працювати з якими – мрія кожного вчителя. Працьовиті, допитливі діти, що отримують задоволення від навчання. Виявилося, що такі є. Вчитися в BoikoSuperMath важко, але як приємно було чути, що всі(!) уроки дуже цікаві.

Напевно, така оцінка – головний підсумок нашої роботи. Але не можна не сказати і про формальні показники. 43 наших учні стали призерами Харківської обласної олімпіади з математики, 11 – з інформатики. Учні BoikoSuperMath вибороли 17 дипломів переможців Всеукраїнської олімпіади з математики та 2 дипломи переможців Всеукраїнської олімпіади з інформатики. Є успіхи і на міжнародних змаганнях – срібна медаль Марини Спектрової на Європейській олімпіаді з математики для дівчат, золота та бронзова медалі тієї самої Марини та Михайла Баркулова на CAPS Match, що проходив в Австрії. Випускниця BoikoSuperMath Ксенія Дроздова отримала право виступити на Міжнародній математичній олімпіаді в Японії у липні.

Навчання в BoikoSuperMath не безкоштовне. Але його вартість суттєво нижча, ніж у більшості приватних шкіл. І якщо дитина добре вчиться, а батьки потребують допомоги, то школа надає стипендію, що покриває від 20% до 80% витрат. Наступного року стипендію отримуватимуть 70 дітей (це більше половини учнів).

Набір до BoikoSuperMath на 2023/2024 навчальний рік триває. Місць залишилося зовсім небагато, але ми з радістю приймемо талановитих дітей, які хочуть вчитися і готові працювати. Отримати детальну інформацію про нашу школу та зареєструватися можна, перейшовши за посиланням.