Blog

Вчителі BSM та викладачі SmartSchool провели зимову багатопредметну школу “Закарпаття 22/23”

Завершилась Зимова багатопредметна школа “Закарпаття – 2022/23”. Вона проходила з 27 грудня по 9 січня. Організували табір вчителі відділення BoikoSuperMath Авторської школи Бойка та викладачі мережі дистанційних гуртків SmartSchool.  До Карачинського греко-католицького ліцею імені єпископа Олександра Стойки приїхало 65 дітей, які під час зимових канікул вирішили займатися математикою, програмуванням та історією.   Більшість учасників школи до війни навчалася в Харкові, Києві або на Закарпатті, а тепер багато хто опинився в Німеччині, Ірландії, Англії, Польщі.

Заняття з математики проводили вчителі математики BoikoSuperMath, заслужені вчителі України Сергій Олександрович Ліфиць, Анастасія Валеріївна Лисакевич, Олексій Сергійович Щербина, а також молоді, але вже досвідчені викладачі Роман Вікторович Сарапін, Вадим Ярославович Кутецький, Євгеній Володимирович Афанасьєв та інші. Програмуванням з дітьми займалися вчителі інформатики BoikoSuperMath доктор технічних наук, професор Олександр Володимирович Міца та Сергій Дмитрович Вапнічний. Лекції з історії читала кандидат історичних наук Марія Олександрівна Самофалова.

Організатори прийняли рішення до Нового року не проводити занять з математики. Замість цього щодня діти брали участь у командних математичних змаганнях. Три дні – три різних гри. Почали з «Шиковної командної олімпіади» (шиковна – це по-закарпатськи швидка), потім – «Математична карусель», а наступного дня – «Математичні бої». Чому так? Ми впевнені, що математиці, програмуванню і історії можна навчити і дистанційно, протягом навчального року. А ось дати дітям можливість наживо поспілкуватися один з одним, попрацювати в команді, було дуже важливо.

Для багатьох дітей Зимова багатопредметна школа “Закарпаття – 2022/23” стала першим досвідом самостійного святкування Нового року без батьків, в колі однолітків-однодумців. Нам здається, що святкування було надзвичайно активним, веселим і позитивним. Організувала дітей Марія Олександрівна Самофалова.

Одразу після Нового року розпочалася серйозна робота. Кожен день діти відвідували заняття з математики, програмування, історії (три пари на день). Але залишався час і на відпочинок – спортивні змагання, музикальні вечори, вікторини та інші розваги. Так, 5 січня всі бажаючі могли відвідати вечір поезії, присвячений творчості Ліни Костенко. Його разом із дітьми підготувала вчитель української  мови та літератури Альона Сергіївна Задорожня.

Фінансову підтримку проєкту надала благодійна організація «Фонд імені Наума Ілліча Ахієзера». Завдяки допомозі фонда з’явилась можливість дещо знизити оплату за табір для всіх учасників і організувати додаткову допомогу найбільш талановитим учням, батьки яких не мали фінансової можливості відправити дітей на цей захід.

Організатори висловлюють подяку за теплоту, гарне ставлення і налаштованість до співпраці керівнику Карачинського греко-католицького ліцею імені єпископа Олександра Стойки отцю Євгенові Товту та всім співробітникам ліцею.