Blog

Виступ команди України на CAPS Match 2023

               День тому завершилось цікаве математичне змагання CAPS Match 2023. Вперше воно було проведено у 1995 році, коли Чехія та Словаччина організували сумісну тренувальну олімпіаду для підготовки своїх команд до Міжнародної математичної олімпіади (IMO). Змагання проходило по правилам IMO – два тури по три задачі, тривалість кожного туру –  4,5 години. Захід сподобався і його стали проводити щорічно. Олімпіада отримала назву Czech-Slovak Match. Згодом, у 2001-му році до участі в цій олімпіаді долучилася Польща, а у 2016-му — Австрія.  З того часу ця олімпіада носить назву Czech-Austrian-Polish-Slovak Match (CAPS Match) і проводиться в червні у науково-дослідницькому інституті Institute of Science and Technology Austria (ISTA), неподалік міста Клостернойбург (Австрія).

               У 2023-му році CAPS Match проходив з 18-го по 21-е червня. І вже вдруге на нього у якості гостьової команди було запрошено команду України. Таким чином, в олімпіаді прийняло участь 5 команд, в кожній з яких було по 6 учасників. Варто зазначити, що команди Чехії, Словаччини та Австрії складалися з майбутніх учасників IMO-2023, а команди Польщі та України були представлені дітьми з найближчого резерву.

               За команду України виступали Марина Спектрова, Михайло Баркулов, Денис Гафич (усі вчаться в Авторській школі Бойка, відділення BoikoSuperMath, Харків, Україна), Даніїл Швайко (NatMatSci college, Ковентрі, Великобританія), Михайло Сидоренко (St Paul’s School, Лондон, Великобританія), Павло Проценко (Миколаївський ліцей №38, Україна). Всі шестеро декілька років відвідували математичні гуртки SmartSchool.

У командному заліку команда України посіла перше місце. На її рахунку дві золотих нагороди (Даніїл Швайко і Марина Спектрова), одна срібна (Михайло Сидоренко) і одна бронзова (Михайло Баркулов).  

Вітаємо дітей та їхніх учителів з чудовим результатом! Дякуємо також аспіранту ISTA Нго Нгок Тхай Шону, який був одним з керівників команди,  за надану інформацію про  CAPS Match 2023.